Beste vrienden

Met groot genoegen nodig ik u uit voor een bijzonder metten dienst voor Pinksteren.

Stichting Cappella Stella Maris heeft georganiseerd een project ‘'Schola Organi’' voor jonge professioneel zangers sinds januari 2014 o.l.v Dr. Rebecca Stewart.

De Schola Organi werd eerst in januari 2014 georganiseerd voor de bestudering van Europese modale muziek en zangtechnieken uit de Middeleeuwen. Dit programma met Pinkstermetten (dat tot stand kwam in samenwerking met de Broeders van Sint Jan in Den Haag) is de eerste liturgische en tevens publieke presentatie van ons voortdurende werk. De dienst wordt gevierd met traditioneel Latijnse liturgie.

Voor dit eerste project werd gekozen voor één- en meerstemmige werken uit de belangrijkste bloeiperiode van de School van de Notre Dame in Parijs, die duurde van ong. 1160 tot 1250. Gedurende deze periode wordt de reeds dan eeuwenoude traditie van improvisatie boven en onder de Gregoriaanse melodie tot een hoogtepunt gebracht in de componeer stijl. Vanwege de vermaardheid van deze school in heel Europa is de invloed ervan op de verdere ontwikkeling van polyphonie enorm groot en diepgaand.

Polyphonie muziek werd al minstens sinds het ontstaan van het manuscript van de Winchester Troper (ca. 1000) genoteerd. Echter, al dergelijke vroege manuscripten werden, net als die van de School van Notre Dame, samengesteld nadat de muziek al via de mondelinge - en dus niet geschreven - traditie was overgeleverd. De Schola Organi tracht deze wijze van overdragen te volgen: de cantor, geassisteerd door zijn meest ervaren koorleden, verstrekt de mondelinge richtlijnen die de overige zangers imiteren en assimileren. Daar de muziek van de Notre Dame School alleen in genoteerde vorm bestaat, is de geschreven transmissie onze enige link met deze praktijk. Door zich nu eerst te concentreren op het orale gegeven, hoeven de zangers bij de uitvoering hun ogen verder slechts ter assistentie van hun oren te gebruiken, zonder dat deze in de weg komen te staan. Dit werkt langzaam. Maar het resultaat is intens en organisch. Daarbij zouden de al doende geleerde vocale technieken die deze muziek vereist, wel eens duurzaam kunnen zijn.

De muziek is bijna volledig geput uit twee manuscripten:

Paris BN Lat15181/2 is een genoteerd brevier uit de Notre Dame van ongeveer 1300. Het verstrekte de Gregoriaanse gezangen voor de Metten voor Pinksteren.

Praktisch

Datum & tijd : 7.6 2014, za, 20u-22u Er is een receptie na de dienst.

Adres : Willibrorduskapel, Oude Molstraat 35, Den Haag

Toegang gratis - Van harte beleven wij de collecte na afloop bij de bij u aan. Ons werk moet onderhouden, verwarmd en verlicht worden, uw bijdrage is daarvoor zeer welkom.

Meer informatie

cappellastellamaris@gmail.com / 06-12534707